Cor de Jong slaat aanval af

Cor de Jong slaat aanval af

Afgelopen vrijdag deed Gerhard de Graaf een vergeefse poging om titelgrossier De Jong zijn eerste nederlaag toe te brengen.

Na een wellicht ietwat te passieve opening kwam Gerhard in een moeilijk middenspel terecht waarin Cor allerlei dreigingen ging inbouwen. Toen Gerhard even niet bij de les was combineerde Cor dan ook gelijk naar winst toe. Zo blijft De Jong fier aan kop gaan.

De 2e positie wordt nu ingenomen door Menko van Dijk die zich revancheerde voor de 1e wedstrijd tegen Wim Muijs. Deze partij was er weer eentje om van te smullen.

In het middenspel kon Wim een remise combinatie nemen, maar omdat er nog 12 witte en 12 zwarte schijven op bord stonden koos hij ervoor om door te gaan en voor de winst te gaan.

Beide spelers houden van strijd op het bord en willen niet naar remise schuiven. Toen Wim te veel risico nam om winst te forceren sloeg Menko onverbiddelijk positioneel toe. Na een sterke achterloop van Menko kon Wim geen goede voorzetting vinden en moest berusten in een kansloze dammen eindspel.

Jude Kasangaki versloeg Lammert Korlaar die zich op onbekende wegen na de opening begaf.

En daar weet Jude wel raad mee. Hij combineerde simpel naar winst en blijft door deze overwinning fraai in de subtop staan.

Klaas de Graaf, de kersverse opa, liet zich verrassen door Alexander van de Mheen en kwam na een schijf achterstand in een kansloos eindspel terecht. Wellicht had Klaas zijn gedachten er niet helemaal bij.

Het overkomt ook niet iedereen dat je binnen amper een week 2 keer opa wordt.

Anne Wouda en Peter de Graaf zorgden voor de langste partij. Anne bouwde een sterke centrumaanval op en Peter probeerde te omsingelen. In een wellicht verloren stand deed Peter de verkeerde tempo zet en moest toezien dat hij na achterloop van Anne geen goede zet meer had, waardoor schijfverlies niet meer te voorkomen was. Anne buitte dit voordeel vakkundig uit en mocht de felicitaties in ontvangst nemen.