De Jong loopt uit

De Jong loopt uit

Voor de onderlinge damcompetitie deed koploper Cor de Jong goede zaken door zelf te winnen terwijl zijn naaste concurrent Gerhard de Graaf niet verder kwam dan remise.

Cor moest wel diep gaan in zijn partij  tegen Wim Muijs, die verrassenderwijs dit keer vol in de aanval ging door het nemen van de diepe centrum voorpost. Het werd een spannende partij die op het scherpst van de snede werd gespeeld.
Veel dreigingen met offers en al passeerden de revue. Uiteindelijk sloeg Cor de aanval af en was het Wim die geen tempo meer kon maken waarna Cor rond middelnacht bekwaam toesloeg en de felicitaties in ontvangst mocht nemen.

Lammert Korlaar speelde een sterke partij tegen Gerhard de Graaf, die met lede ogen moest toezien dat uiteindelijk remise het maximaal haalbare was. Beide dammers braken door richting damveld en Korlaar had zelfs nog een schijf meer, maar een remise tegen de 2e in de ranglijst was een mooie prestatie vond Lammert en terecht werd tot een puntendeling besloten.

De nummer 3 van de ranglijst, Menko van Dijk, kwam ook al niet tot winst. Hiervoor was Alexander van de Mheen verantwoordelijk. Na de opening kwam Menko licht in het voordeel, maar naarmate de partij vorderde kwam Alexander sterk terug!
In het eindspel werd dan ook na een gelijkwaardige stand tot remise overeengekomen.

Eerder op de avond had Klaas de Graaf tegen Lennart Bolks een fraaie damzet gespeeld, maar het was wel een ‘dure’ dam die ook weinig kanten op kon. Lennart wist binnen enkele zetten de dam er af te halen ten koste van slechts 2 schijven.
Met een schijf meer speelde Lennart bekwaam naar winst. Na afloop bleek bij de analyse dat Klaas wellicht een extra schijf had moeten offeren waardoor de dam niet zo goedkoop eraf zou gaan. In dat geval had het materieel in evenwicht kunnen blijven.

Maar ook bij dammen zeggen ze: de beste stuurlui staan aan wal.