Van de Mheen houdt De Jong op remise

Van de Mheen houdt De Jong op remise

Alexander van de Mheen wist voor de 2e keer in zijn damcarrière regerend kampioen Cor de Jong een remise te ontfutselen.
Cor dacht door een soort gambiet, waarin beide spelers op dam kwamen, een schijf winst te pakken. Cor had berekend dat zijn dam veilig stond en die van Alexander er snel afging waarna weliswaar ook zijn dam eraf zou gaan maar dit alles zou schijfwinst opleveren. Maar Alexander manoeuvreerde iets anders als Cor had berekend, en wist schijfverlies te voorkomen. Er bleef een volkomen gelijk waardige 4 om 4 stand over wat remise opleverde.

Gerhard de Graaf profiteerde optimaal van het puntverlies van de Jong, door nummer 3 Menko van Dijk te verslaan. Na een spannende en gewaagde opening van Menko dacht hij aan de korte vleugel van Gerhard door te breken richting damveld.

Hij vergat in zijn berekeningen dat hij tussendoor een tempozet moest doen. En dat werd funest voor hem, er was namelijk geen goede voortzetting te vinden, waardoor hij zelf de strijd moest opgeven.

Ook Peter de Graaf vrijdagavond  boekte een verrassend resultaat. Tegen de hoger geklasseerde Anne Wouda pakte hij zelfs de volle winst. Peter omsingelde het centrum van Anne en wist brutaalweg een schijfwinst te pakken.

Lammert Korlaar miste in zijn partij tegen Klaas de Graaf een verborgen damzetje dat gelijk winst zou hebben opgeleverd. Die mogelijkheid kreeg hij verderop niet meer en omdat Klaas ook de winst niet kon vinden werd uiteindelijke een remise overeengekomen.

Lennart Bolks maakte het Wim Muijs best wel lastig, steeds was er evenwicht en zo leek een remise in het verschiet. In een 8 om 8 stand liep het echter toch nog mis. Wim had een “muijzevalletje” gezet en dat werd niet gezien door Bolks waarna Wim vier keer een een schijf offerde om er ook zelf vier terug te slaan richting achterlijn (damveld). Verder spelen had geen zin en ondanks een sterk gespeelde partij ging Lennart met lege handen naar huis.