Van Dijk verrast

Van Dijk verrast

De strijd om de Moore MTH bokaal lijkt zich toe te spitsen tussen Cor de Jong en Gerhard de Graaf.

De eerstgenoemde was oneven en hoefde niet in actie te komen. Koploper Gerhard had een zware kluif aan Klaas de Graaf, die verrassend goed tegenstand bood. In de late uurtjes, in een uitgedunde stand was het hard werken voor De Graaf om de volle winst binnen te halen.
Uiteindelijk slaagde hij daarin wel en kon opgelucht naar huis keren.

De mooiste en spectaculairste partij werd gespeeld door Menko van Dijk en Wim Muijs. De nummers 3 en 4 van de ranglijst.
Hier gebeurde in het middenspel van alles. Eerst was het Menko die een 2 om 2 afruil in een mindere stand niet nam, maar koos voor gecompliceerdheid.
Toen hij in een bijna kansloze stand eigenlijk een verplichte remise combinatie achterwege liet, had Wim de strijd middels een meerslagfinesse kunnen beslissen.
Gelukkig voor Menko koos Wim voor een wederzijdse doorbraak met weliswaar een betere stand voor Muijs. In het eindspel liet Wim een zetje toe omdat hij meende de winst te zien, Menko sloeg echter terug uit de andere kant op waardoor het op remise zou gaan uitlopen. Damblindheid van Wim bezorgde Menko de niet meer verwachtte winst.
Doordat Wim met een van zijn dammen  achter een schijf ging staan kon Menko simpel met zijn dam  de  1e dam van Wim eraf slaan. En dat was tevens het slotakkoord van deze veel belangstelling trekkende partij.

Ondertussen had Lennart Bolks een fraaie overwinning behaald op Peter de Graaf. Lennart speelde op safe en wachtte geduldig af op een foutje van Peter. En halverwege de avond had Peter inderdaad ietwat te veel risico genomen waardoor hij eerst een schijf moest prijsgeven en later ook nog een tweede. Deze tegenslag kwam hij dan ook niet meer te boven.

Alexander van de Mheen speelde een sterke partij tegen Lammert Korlaar. Korlaar liet zijn lange vleugel opsluiten en kwam naarmate de tijd vorderde steeds moeilijker te staan.

Lammert moest offeren om uit de opsluiting te komen, maar de strijd was toen eigenlijk al gestreden. Het terrein en materieel voordeel gaf Alexander niet meer uit handen .

Alexander en Anne Wouda waren vorige week trouwens ook nog 2 plaatselijke dammers die tot het eind stand hielden in de simultaan tegen Harm Wiersma en dus ook een remiseaanbod ontvingen van de sympathieke oud Wereldkampioen! Ere wie ere toekomt.